Legislatie scutere

Scuterul poate fi condus cu orice permis auto

După trei săptămâni de incertitudine, Poliţia Rutieră a găsit o soluţie pentru motociclişti

Modificările aduse în urmă cu aproape trei săptămâni Codului Rutier i-au scos în afara legii pe cei care conduc scutere fără permis. În timp ce sute de persoane şi-au abandonat mopedele, poliţiştii lămuresc situaţia. Mopedul poate fi condus de orice şofer, cu orice categorie de permis auto!
Până mai ieri, scuterul era un mijloc de transport care putea fi condus fără permis. Era suficient să ai 16 ani ca să poţi circula cu un scuter de 50 cm3, cu cel mult 45 km/h. Apoi lucrurile s-au complicat. Modificările de influenţă europeană aduse Codului Rutier îi obligă pe cei care vor să se plimbe cu mopedul să aibă, obligatoriu, permis de conducere pentru acest vehicul. În aşteptarea momentului în care şcolile auto vor pregăti candidaţi pentru categoria AM (moped), poliţiştii anunţă că în şaua micii motorete poate urca orice şofer.
“Categoria AM este una primară şi, practic, e înglobată de celelalte. Aşa că mopedul poate fi condus de orice şofer, motociclist sau chiar vatman ori simplu tractorist, indiferent de categoria de permis pe care o are. Legislaţia rutieră e aceeaşi şi, dacă respectivul şofer are dreptul să conducă un autovehicul sau o motocicletă de mare putere, sigur se va descurca şi la ghidonul unui moped”, ne-a declarat în exclusivitate comisarşef Dan Moşescu, şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări Bucureşti.
E singura excepţie acceptată
Asta nu înseamnă însă şi că un motociclist se va urca de mâine la volanul unei maşini ori că un şofer cu una dintre categoriile B, C, D, Tv, Tb, Tr se poate urca pe o motocicletă fără permis corespunzător pentru respectivele categorii de vehicule”, ne-a declarat Dan Moşescu.
Din licee nu mai ies şoferi profesionişti pe bandă

Tinerii care sunt pe băncile unui liceu cu profil auto trebuie să ştie că la absolvire, la 18 ani, nu mai ies pe poarta instituţiei ca şoferi profesionişti. “Cine a apucat să dea examenul şi a fost admis, chiar dacă are 18 ani, s-a ales cu permisul de profesionist, în baza vechii legi. Cine a luat sala, e aşteptat la examen şi, la fel, dacă e admis, se va aplica legea veche.Acum însă nu se mai fac derogări.
Ai 18 ani, chiar şi ca absolvent de liceu auto, ai dreptul să candidezi doar pentru categoriile intermediare C1, C1E, D1 şi D1E. Ceea ce înseamnă un autocamion de cel mult 7.500 kg sau un microbuz cu maximum 16 pasageri şi nu mai lung de 8 m. Pentru categoriile C şi CE – limita de vârstă a crescut la 21 de ani, iar pentru D şi DE, la 24 de ani”, ne-a explicat comisar- şef Dan Moşescu, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.
Mai mult: Scuterul poate fi condus cu orice permis auto

Niciun comentariu: